Træning i vand bliver stille og roligt mere populært blandt hundeejere. Dyrlæger henviser til genoptræning efter operation eller i forbindelse med skade, men nogle ejere bruger også waterwalker til deres hund som led i vægttabsprocess eller for generelt at aktivere hunden.

Vandtræning til hunde kan både være svømning eller waterwalker, men grundet den kontrol man har i en waterwalker kan man træne hunden målrettet. I waterwalkeren kan man styre dybde, hastighed og stigning, og dermed kan man sammensætte en session eller program der passer perfekt til det behov den pågældende hund har.

waterwalker hos dogsrus.dk
waterwalker dogsrus
Genoptræning i waterwalker efter kmnæoperation dogsrus

I 2006 viste Monk et al. at træning i waterwalker resulterer i forbedret range of motion. Efter blot en enkelt gang kunne der observeres en forbedring. Der blev også observeret en forøgelse i muskel størrelse ved fortsat træning i waterwalker. Range of motion er et udtryk for at et led kan udnytte sit fulde potentiale i bevægelse både i ekstension (stræk) og flexion (bøj). En skade kan påvirke range of motion, så hunden måske mangler 10 grader til fuld ekstension i knæ, hofte, has, skulder eller andet led.

Hertil skal lige nævnes at dette studie blev udført med hunde der var opereret i et led kort tid for inden. Det vil sige at disse hunde naturligvis har begrænset range of motion i det/de pågældende led.

Men i 2016 blev der lavet et studie på raske hunde. Formålet var at se hvordan waterwalkeren påvirkede deres bevægmønster. Man kiggede på hvordan hundene bevægede sig i forskellige vanddybder og resultaterne viste at hundene bevægede sig anderledes i waterwalker i forhold til gang på alm. løbebånd.

Jo dybere vandet blev jo længere skridt tog hundene – dermed havde hundens pote korte tid kontakt med selve båndet og benet var længere tid i bevægelse. Dette stemmer fint overens med observationerne i 2006.

Længere skridtlængde er også interessant for aktive sportshunde – især hvor en længere skridtlængde er lig øget perfomance. Der er studier der viser at øget skridtlængde giver højere hastigheder ved Greyhounds. Og det er selvfølgelig også relevant for agilityhunde, hvor både hastighed og præcision spiller ind på et godt gennemløb.

Kort sagt så kan vandtræning i waterwalker gøre en stor forskel for hunde der er gennemgået operationer i bevægapparatet, men det er bestemt også noget at overveje for den raske hund. Jo mere fit vores hunde er, jo bedre deres proprioception er… Jo mindre risiko er der for skader.

Kunne du tænke dig at høre nærmere om hvilke fordele træning i waterwalker kunne have for din hund, så kontakt mig.