Er gåturen med din firbenede ven blevet en smule rutinepræget?

Drømmer du om en træt og tilfreds hund, når I kommer hjem?

Her får du nogle gode råd til, hvordan du kan gøre din gåtur til en spændende og stimulerende oplevelse for både dig og din hund!

1. Opdagelsesrejsen

Ofte ender vi med at gå de samme ruter med vores hund. Så et nemt sted at starte er at bryde rutinen og vælge en ny rute. Det kan være i dit nærområde, men du kan også pakke hunden og dig selv i bilen og køre et nyt og frisk sted hen.

Friske omgivelser betyder nye dufte og indtryk, som kan vække din hunds nysgerrighed. Det giver også dig ny energi.

2. Træningspause

Det er altid en god idé at tag små pauser undervejs på turen. Brug dem til at træne lidt – det kan være nye tricks, men det kan også være at træne kontakt i et nyt spændende miljø. Det skal altid give pote for din hund at vælge dig til. Det er en nem måde at give gåturen en smule mere indhold. Glem ikke belønningen, hvis din hund gør det godt! Det er altid en god idé at have godbidder med på gåturen.

3. Næsearbejde

Hunde elsker at bruge deres næse, så hvorfor ikke gøre det til en del af turen? Bonus er at det også gør din hund træt på den helt fede måde. Lad din hund snuse rundt, og gør det eventuelt til en leg ved at gemme godbidder i græsset eller buske. Det styrker hundens mentale stimulation og gør turen mere udfordrende. Jeg plejer at finde områder med halvhøj græs eller planter og se det som naturens snusemåtte. Når du smider godbidder her kan hunden ikke se dem og næsen skal derfor på arbejde!

4. Balance & Koordination

Find naturlige forhindringer som træstammer eller store sten, hvor hunden kan hoppe op og balancere. Det er fantastisk for hundens motorik og samarbejde mellem hund og ejer. Det er vigtigt at du sørger for at din hund er sikker – du må love mig at din hund ikke falder ned fra forhindringerne. Hold fast i selen hvis hunden har brug for støtte. Tænk over at hunden får brugt hele kroppen og tænk over at bevægelserne ikke er for hurtige. Det er super godt givet ud at hunden lærer at holde balancen og være i ro på udfordrende underlag. Så styrker vi kernemuskulaturen.

5. Socialisering

Er der andre hunde på ruten? At møde nye hundevenner kan være en spændende og belønnende oplevelse. Sørg altid for, at begge hunde er trygge, og lad dem hilse på hinanden, hvis situationen er passende. Og det er helt ok at være selektiv! Måske har du besluttet dig for at I ikke skal hilse på nogle på jeres gåtur lige denne dag. Og så belønner du bare din hund for at være hos dig mens den anden hund passerer. Møder du en hund hvor der er god kemi kan I evt også følges lidt ad turen. Hundesamvær behøver ikke være vild leg. Det at gå sammen og finde lækre snusesteder sammen er også mega værdifuldt.

6. Afslapning 

Slut gåturen med en afslappende pause, hvor du og din hund kan nyde hinandens selskab. Det kan være en god tid til blid massage eller bare at sidde og nyde naturen sammen. Hvis I er væk hjemmefra kan pausen nemt være at I begge sørger for at få lidt vand og måske bare sidder og observerer området omkring jer. Hvis turen slutter derhjemme så passer det måske med at I lige kan sidde i sofaen og hygge jer lidt inden din hund får sig en velfortjent lur.

Konklusion

En spændende gåtur handler altså ikke kun om at røre benene, men om at engagere hunden mentalt og følelsesmæssigt. Det er også din gåtur og måske dit frirum.

Næste gang du tager snoren i hånden, så husk, at det er en gylden mulighed for at styrke dit bånd med din hund og give jer begge en berigende oplevelse.

God tur!