7 fødevarer der kan dæmpe stress hos din hund

Vidste du at der er fødevarer faktisk kan have en indvirkning på stress i kroppen? Den er god nok, der er fødevarer der kan fremme stress og fødevarer, der kan dæmpe stress. Og det kan være rigtig fin viden at have især hvis man har en hund der har tendens til at stresse for meget eller døjer med kronisk stress.

Hvis du har en hund, der har let ved at stresse op eller som døjer med kronisk stress er det helt bestemt anbefalelsesværdigt at inkludere en eller flere af disse fødevarer i hundens dagligdag samt være opmærksom på ingredienserne i det foder og de godbidder du primært bruger.

Du kan naturligvis inkludere dem ved at tilføre råvarene, men faktisk er der også flere snacks som indeholder superfood. Så du kan gøre det nemt ved at primært vælge snacks som indeholder de stressdæmpende fødevarer.

Blåbær | Rig på C-vitamin og antioxidanter

De lækre, små, blå bær er spækket med vitaminer (og har højt indhold af C-vitamin), mineraler og antioxidanter (herunder polyphenoler). Især C-vitamin og antioxidanter har vist at kunne dæmpe stress. Vilde blåbær har et højere indhold af polyphenoler – dem kan du finde på frost og du kan som regel kende dem ved at de er gennemfarvet.

Du kan vælge at give din hund snacks eller foder, der indeholder blåbær, men du kan også sagtens give din hund nogle bær oveni tørkosten eller blande dem med yoghurt.

Alle Essential Foods fodervarianter indeholder blåbær.

Du finder også blåbær i følgende snacks:

Grønkål er superfood til din hund. Dæmper stress og beskytter mod cancer. Læs på dogsrus.dk

Grønkål | Dronningen af kål

Bladgrønsager som grønkål er proppet med vitaminer (A, B6, C og K) og mineraler (calcium, mangan, kobber, kalium og jern). Det gælder også for spinat og bladbede.

Grønkål er en genial kilde til fibre og er spækket med antioxidanter, plantenæringsstoffer og carotenoider. Beta caroten og lutein i grønkål beskytter mod oxidativ stress, kronisk inflammation og endda cancer. Isothiocyanater i grønkål spiller også en meget vigtig rolle i de forebyggende og stress-beskyttende egenskaber.

Forkæl din hund med de lækre snacks fra Soopa, som indeholder grønkål og æble.

Sød Kartoffel | En af verdens sundeste fødevarer

Vidste du at sød kartoffel faktisk er en af verdens sundeste fødevarer?

Selvom navnet kan henlede tankerne på en alm hvid kartoffel, så kan sød kartoffel SÅ meget mere.

De er fyldt med antioxidanter og er en fantastisk kilde til E-vitamin. De indeholder også flere andre vigtige næringsstoffer, herunder vitaminer (A, B6 og C) og mineraler (calcium, jern, folat, kalium, kobber og thiamin). Farven viser at de er rige på beta caroten, som har en beskyttende effekt af oxidativ stress og reducerer risikoen for visse cancertyper.

Modsat den hvide kartoffel så er sød kartoffel opbygget af komplekse kulhydrater, hvilket hjælper med at regulere blod sukker niveau og sikrer at din hund ikke oplever et unødigt spike i blodsukker.

Kalium hjælper med at opretholde væske og elektrolyt balance – essentielt for at bevare sund hjertefunktion og dæmpe stress.

Og så skal vi heller ikke glemme at effekten på fordøjelsen også er rigtig god, da sød kartoffel er en god kilde til kostfibre.

Du finder sød kartoffel i snacks fra Soopa, woolfies dental stænger samt i foder fra Essential Foods

oksekød kan virke stressdæmpende

Oksekød | Rig på Pantothensyre

Mange hundefolk begrænser oksekød til deres hunde, fordi der kan være forhøjet risiko for allergi forbundet med en diæt med oksekød som primær proteinkilde. Men faktisk er oksekød et naturligt antidpressiv. Oksekød indeholder B5, B6 og B12 samt mineralerne zink, selen og jern og det er B vintaminerne der kan regulere stressniveauet. Pantothensyre (B5) muliggør produktion af antistresshormoner i binyren, der kontrollerer frigørelsen af ​​cortisol. Øget niveau af pantothensyre reducerer cortisol i blodet og dæmper dermed kroppens respons på stress.

Okselever er en super kilde til pantothensyre.

Essential Highland Living indeholder Aberdeen Angus okse.

Banan | Kilde til flere vitaminer og mineraler

For mange år siden anbefalede Anders Hallgren at man inkluderes banan i sin hunds kost, hvis denne havde en tendens til at stresse op.

Bananer er en god kilde til flere vitaminer og mineraler – især kalium, B6-vitamin og C-vitamin. Behovet for B-vitamin stiger i perioder med sygdom, stress og hårdt arbejde, hvorfor det er en god idé at supplere din hund med banan i visse perioder. B-vitaminer har fundamental betydning for hundens evne til at modstå stress.

I umodne bananer er indholdet af resistent stivelse højt. Resistent stivelse fermenteres i tyktarmen af normalfloraen og danner byturate, der er en kort-kædet fedtsyre som har vist sig at have positiv effekt på fordøjelsen.

Forkæl din hund med de lækre snacks fra Soopa med banan og peanutbutter.

kalkun kan dæmpe stress

Kalkun | Kilde til L-tryptofan

Der findes mange produkter med kalkun i – og hvis din hund har svært ved at falde til ro om aften kan du overveje at sikre at din hund får kalkun i sin kost. Det er nemlig en god kilde til L-tryptofan, som er en aminosyre, der spiller en rolle i reguleringen af søvn. Tryptofan producerer også ”Velvære-hormoner”; det er en forløber til serotonin, som har en regulerende effekt på humør, sult og søvn – generelt fremmer det følelsen af velvære og tilfredshed.

Du kan med fordel give din hund kalkunkød i en kong eller lignende, så du både tilfører L-tryptofan fra kødet, men også får hunden til at slikke kødet ud og dermed ”dæmper hunden sig selv”.

Vådfoder fra Pooch & Mutt fås med kalkun og Essential Foods Balance indeholder kalkun som eneste proteinkilde. Essential Highland Living indeholder også kalkun.

Græskarfrø | Kilde til L-tryptofan, glutamat og E-vitamin

Græskarfrø indeholder L-tryptofan og glutamate, som er nødvendigt for produktionen af GAGA (et antistress neurotransmitter). De er også en god kilde til E-Vitamin, som beskytter vævsceller fra frie radikaler. Herudover er de også en god kilde til selenium, en antioxidant, der støtter immun systemet. Seleniummangel er blevet kædet sammen med øget i stress, depression, angst og træthed.

Forkæl din hund med de lækre snacks fra Soopa, som indeholder græskarfrø.

Jeg håber at ovenstående giver dig lidt inspiration til nogle fødevarer og produkter du med fordel kan inkludere i din hunds dagligdag. Det er klart at de er oplagte hvis du har en hund der har tendens til at stresse op, men du kan sagtens give din hund dem hvis den aldrig har tendens til at stresse.

Der kan være situationer hvor man gerne vil støtte sin hund lidt mere – tandskifte, op til nytår, som led i alene-hjemme træning eller biltræning. Og der kan du, igen, med fordel inkludere nogle af disse fødevarer.

Kjærligst

Louise