Canine Enrichment – Mere glæde og tilfredsstillelse i din hunds hverdag.

Har du hørt begrebet Canine Enrichment før?

Hvis ikke, kan jeg fortælle dig, at det i bund og grund blot er betegnelsen for alt det, der giver din hund en umiddelbar tilfredsstillelse og glæde.

Det er aktiviteter/adfærd din hund elsker at lave og som skaber værdi for hunden. Det gør din hund gladere og giver større selvværd.

Prøv for en kort stund at tænke over hvad din hund elsker at få tiden til at gå med…

Måske elsker din hund at løbe stærkt… Lege med legetøj eller hundevenner… Grave efter mus eller bare for at grave… Finde skønne snusepletter… Slikke… Gnave… Og helt sikkert meget andet.

Det er aktiviteter, som din hund elsker fordi det er noget der falder naturligt. Og faktisk er denne type aktiviteter og adfærd enormt vigtige for din hunds velbefindende.

Du kan måske genkende nogle af aktiviteterne i forbindelse med en negativ adfærd. Praktisk set er det ikke alle aktiviteter, som kan lade sig gøre.

Vi har ikke lyst til at vores hund graver hele prydhaven op… selvom det at grave giver hunden en skøn tilfredsstillelse.

I stedet må vi som hundeejere prøve at give vores hunde enrichment på andre måder, hvor vi lader os inspirere at deres naturlige adfærd.

Og det har vist sig, at hvis du tilfører aktiviteter, der stimulerer hundens naturlige adfærd, så kan du forebygge at hunden keder sig og udvikler problemadfærd.

Du vil se at din hunds selvværd bliver større og evnen til at problemløse bliver bedre.

Ved at indtænke enrichment i jeres hverdag får du en hund der er er velstimuleret og som derfor ikke har behov for at lave diverse ulykker i hjemmet. Du får også en glad hund, som hviler mere i sig selv.

Canine Enrichment er faktisk slet ikke så svært som det måske lyder og i disse Corona tider er det oplagt at tænke det ind i jeres hverdag.

I dette blogindlæg vil jeg fokusere på hvordan I kan indføre mere enrichment i forhold til hundens mad.

Marley nyder Kong Quest bone dogsrus.dk

Drop Madskålen

Det er nemt at tilføre hverdagen lidt ekstra magi, ved blot at tænke ud af boksen når det kommer til måltider.

Mange hundeejere er vant til at bruge hundeskålen, når hundens skal have morgenmad og aftensmad – det er nemt både for os, men især også for hunden.

Forestil dig at hundeskålen er et no go, når der skal fodres.

Der er faktisk mange andre måder at fodre hunden på, som stimulerer og aktiverer hunden. Og slutteligt giver dig en glad hund!

Nedenfor vil jeg kort ridse forskellige muligheder op for dig og jeg håber det kan give dig inspiration.

Foderaktivitetslegetøj

Du finder efterhånden et væld af aktivitetslegetøj, med det formål at få hunden til at bruge lidt længere tid på at spise sin mad.

Nogle af dem er geniale til tørfoder, og blandt disse er der også forskel på hvordan din hund skal arbejde for at få maden.

Tag nu KONG Spin It – den ser simpel ud, men midten roterer og det er ikke hver gang hunden skubber til den, der kommer foder ud.

Det er samme princip som foder bolde. Denne type legetøj opfordrer din hund til at skubbe, puffe, holde øje med om der kommer foderpiller ud, løbe efter, løse opgaven hvis legetøjet sætter sig i et hjørne eller lignende.

Så er der typer som Buster DogMaze – den er stationær, men kræver at hunden bruger sin snude og tunge for at få foderpillerne til at komme ud af labyrinten. Intensiteten ved denne type er lavere fordi hunden ikke løber efter den.

Ovenstående er blot et par eksempler på nogle typer, der findes mange forskellige og din hund vil elske hvis du har flere du kan skifte imellem.

Hvis du fodrer med BARF, hjemmelavet hundemad, vådfoder eller hvis du engang imellem vil forkæle din hund med vådfoder kan du stadig bruge aktivitetslegetøj.

Kong’er og slikkemåtter er bare nogle at de redskaber du kan bruge. Du kan sågar vælge at fylde legetøjet og smide det i fryseren til dagen efter. Så kræver det lige lidt mere arbejde før maden kommer ud. KONG er generelt geniale – de har de almindelige KONG, men også forskellige udformet under navnet KONG Quest.

Legetøj med frossen mad er en genial form for enrichment og lavpraktisk hundeaktivering.

Du kan bruge det når der kommer gæster, når hunden skal være alene hjemme eller når du bare gerne vil nyde en kop kaffe i ro og mag.

Du kan også bare tager foderrationen og smide ud på græsset – et fodersøg er altid en super god idé og stimulerer din hund på flere fronter. Både problemløsning og næsearbejde. Det giver en dejlig træt hund.

Du behøver ikke investere i en helt masse forskelligt legetøj – du kan sagtens selv lave forskellige typer aktivitetslegetøj – mere om disse i et andet blogindlæg. Men sommetider er det rart med lidt variation – det vil din hund helt bestemt også synes. Så en god kombination af hjemmelavet og hjemmebragt aktivitetslegetøj kan varmt anbefales.

Gider du arbejde uden løn?

En vigtig del af enrichment er at hunden altid får succes. Der skal være et pay off – eller en form for (be)løn(ning)

Du skal huske at når I starter op med nye aktiviteter, skal sværhedsniveauet være tilpasset din hund.

Hvis din hund aldrig har prøvet at få en kong med vådfoder, så skal du ikke starte med at ”pakke den for hårdt” eller putte den i fryseren.

Hvis det er første gang din hund får en foderbold eller lignende, så sørg for at den er fyldt godt op med mindre foderpiller, der nemt kommer ud. På nogle kan du indstille sværhedsgraden og så starter du selvfølgelig med den letteste.

Det er også forskelligt fra hund til hund hvor hurtigt de fanger ovenstående typer aktivering, men sikkert er, at hvis din hund ikke oplever at få succes og ikke opnår umiddelbar tilfredsstillelse, så vil din hund højest sandsynligt flytte fokus på noget andet. Kort sagt vil aktiviteten ikke fastholde din hund og niveauet af canine enrichment vil være nul…

I nogle kommende blogindlæg vil jeg komme nærmere ind på hvor du ellers kan krydre hverdagen med canine enrichment. Jeg håber du har fået inspiration til at fodre på en anderledes måde.

Kærligst,

Louise