Jeg har 5 hunde – alle beagler. Nogle skønne banditter som til tider giver mig grå hår.

Vores første, som nu er vores gammelpot, var Oscar. Der efter kom Svea, så Willa, efterfulgt af Elliot og senest Nova, der er ”hjemmelavet”.

Svea har altid haft en speciel plads. Det har de da alle, men hun var vores første tæve og mere flegmatisk hund skal man lede længe efter. Svea skulle være vores første avlstæve, men flere faktorer gjorde at vi valgte at sterilisere hende og ikke sætte hende i avl.

Svea sprunget korsbånd

Blandt andet fik hun konstateret en ikke helt så god hofte da hun var 2 år. Grundet hendes størrelse mente dyrlægen ikke at det ville give anledning til problemer, så længe vi gav kosttilskud og var opmærksomme på at hendes muskelmasse var i top. Hoften har aldrig givet problemer!

Lige indtil en lørdag hvor jeg kom hjem og Svea ikke støttede ordentlig på venstre bagben. Hun aflastede ved at stå på tæer. Jeg gav hende ro og ringede til vagtdyrlægen. Forklarede hendes historik med hoften og vi blev enige om at se det an samt at jeg kunne give hende smertestillende som jeg havde liggende. Smertestillende og ro gjorde ikke den store forskel, så jeg kontaktede min egen dyrlæge og fik bestilt en tid. Det er ikke nogen hemmelighed at jeg bruger dyrlæger der er super kompetente inden for ortopædkirurgi. Jeg føler mig i meget trygge hænder og sender selv klienter til dem, hvis jeg finder noget under behandlingen af en hund.

Gitte fik med det samme en mistanke til hvad der kunne være galt. Og det var altså ikke hoften. Den karakteristiske aflastning af benet ved at stå på tæer fik hende til at mistænke en korsbåndsskade! Min verden brast en smule… Med Svea’s dyrlæge historik var Christoffer og jeg nemlig meget enige om at hun ikke skulle igennem en operation. Og med min viden fra min uddannelse til fysiologisk hundemassør vidste jeg også at en operation for et sprunget korsbånd er en operation med god succesrate. Så jeg var da i et dilemma. Heldigvis fik Gitte og jeg en rigtig god snak om mulighederne og efterfølgende drøftede vi det også derhjemme. Vi holdt fast i at hun ikke skulle opereres. I stedet gik vi hurtigt i gang med et genoptræningsforløb hos Magtor, hvor jeg jo også har taget hundemassør uddannelsen. Svea gik i water walker 2 gange om ugen. Og jeg supplerede selv med massage hver uge herhjemme. Ligeledes lavede vi forskellige øvelser for at opbygge og vedligeholde hendes muskulatur. Det er alfa omega uanset hvilken skade din hund har eller får – Muskelmasse!

Svea fik 20 gange i water walker og det har vi haft stor succes med. Det skyldes naturligvis også hendes størrelse, for en stor hund ville ikke kunne genoptrænes på den måde. Ved en større hund vil jeg altid anbefale en operation efterfulgt af genoptræning.

Sveas liv har ikke ændret sig meget efter hun sprang sit korsbånd. Jeg havde en stor diskussion med mig selv om hvordan hendes liv skulle se ud efter genoptræningen. Hun måtte være i snor på marken (4 ha indhegnet beagle paradis), hun skulle ikke lege for vildt med de andre – generelt skulle hun skånes.

Men… Et liv hvor ens bedste venner render løs på marken mens man selv er i snor. Eller hvor man ikke kan lege med bedste veninden Willa. Hvor man generelt ikke må så meget af det der er sjovt…

Det er heller ikke værdigt.

Så vi har taget beslutningen! Hun får lov til at lave lige det hun har lyst til. Hun får stadig massage for at løsne op når hun aflaster og kompenserer. Vild(!!) leg stopper vi – men det gør vi nu alligevel. Jeg ved godt at det betyder øget risiko for at meniskerne ødelægges eller at korsbåndet i det højre knæ sprænger. Så Svea bliver nok ikke så gammel som hun og jeg ellers havde aftalt hun ville blive. Men til gengæld nyder hun livet undervejs!

Har din hun fået konstateret et sprunget korsbånd?

  • Snak med din dyrlæge om hvilken løsning der er optimal for jer. Operation eller muskelopbyggende genoptræning.
  • Få lagt en plan for genoptræningen og lad os snakke om hvilke øvelser du kan lave derhjemme
  • Følg genoptræningsplanen – lad ikke din hund rende løs eller lege med andre før du er igennem denne.
  • Husk hjemmetræningen for at sikre successen af genoptræning og minimere gener fra det sprungne korsbånd.
  • Hav smertestillende liggende hvis din hund får ondt.
  • Giv er godt kosstilskud der er optimeret til din hunds problem. I forhold til korsbåndsskade er Hyaloron+ et rigtig godt valg, for at sikre at brusken i knæet får optimalt tilskud.