I forhold til om din hund har ondt, så er der forskel på en kronisk smerte og en akut smerte. Dette blogindlæg handler om hvordan du spotter den kroniske smerte, så du kan sætte ind og hjælpe din hund.
Kronisk smerte er, som navnet antyder, en smerte som hunden har haft i lang tid. Forskellen på kronisk smerte og akut smerte er typisk de intervaller smerterne forekommer i.
En akut smerte starter pludseligt og ophører efter relativt kort tid, så længe at årsagen til smerten identificeres og behandles.
Et eksempel: Hunden træder forker og laver et vrid i højre forpote. Hunden halter på højre ben og dyrlægen identificerer hurtigt problemet. Du får smertestillende med hjem og bliver bedt om at holde hunden i ro i et vist antal dage. Derefter starter du stille og roligt med let genoptræning og massage – og din hund er fit for fight igen.
Når der er tale om kronisk smerte er den underliggende årsag ikke nødvendigvis fundet og den korrekte restitution eller heling har måske ikke fået lov til at foregå. Derfor vil skaden (som indledningsvist kan være lille og næsten ubetydelig) få lov til at sætte sig, men så kommer følgeskaderne stille og roligt…
Det kan være meget svært at vurdere om en hund har smerter. Især når man går op og ned af den hele dagen. Især fordi at ændringerne hos hunden kommer over længere tid. Din hund lever med det i stilhed og du bemærker måske ikke de små ændringer smerten giver hos din hund.
Og det er her vi rammer hovedet på sømmet, for det er op til os ejere at spotte de små ændringer i hundens adfærd eller bevægmønster, som kan være tegn på at din hund har ondt.
Har din hund ondt?
Det er ikke sikkert at din hund har ondt, men jeg møder mange hunde i klinikken som har lette eller svære smerter. Ofte er det irritationer i ryggen, men det kan også være muskelspændinger som stammer fra aflastning eller kompensering for en skade.
Når jeg behandler hunde starter jeg altid med at lave et fysisk tjek. Her bøjer og strækker jeg alle led ved din hund og noterer mig hvis der er restriktioner eller decideret smertereaktioner. De informationer jeg får fra dette tjek bestemmer hvordan behandlingen fremadretter bliver. Og det afgør også om jeg sender jer til dyrlæge.
Nu skriver jeg at mange hunde der kommer til mig har smerter i ryggen – disse smerter stammer ofte fra lette eller svære rotationer i ryggen. Med dette mener jeg at ryghvirvlerne sidder en lille smule forskudt i forhold til hinanden – dette påvirker muskulaturen omkring og giver smerter. Ofte kan dette rettet med ledmanipulation (kranio sakral terapi, osteopathi, kiropraktik o.lign) kombineret med massage for at løsne muskulaturen omkring.
Har din hund ændret adfærd for nylig? Er den blevet mere tilbageholden over for andre hunde? Spiser den ikke sit foder?
Så kan det være meget relevant at få din hund tjekket hos hundemassør, kiropraktor eller dyrlæge. Husk at det ene ikek udelukker det andet – jeg har et meget godt samarbejde med den lokale dyrlæge og er aldrig bly for at sige at de skal indover et eventuelt behandlingsforløb.
Kig på din hund! Observer din hund! Og tøv ikke med at få andre til at kigge på din hund og hjælpe med at vurdere om der kan være noget galt.
Læg en kommentar