fbpx

Sådan øger du din gamle hunds livskvalitet

Min ældste hund har rundet de 10 år – og selvom han ofte opfører sig som en unghund i lømmelalderen, så kan alderen til tider mærkes på ham.

Jeg ved jo at alt over 10 år er en gave i forhold til tiden med vores dejlige hunde – og jeg værdsætter da helt bestemt også hver eneste dag med ham. Undtagen når han går i lømmelalder og for tredie gang på en uge vælter den samme potteplante fordi han vil op i vindueskarmen og kigge ud. Potteplanten har fået et nyt sted, så den gamle har sin udkigspost.

Hunde ældes meget forskelligt – men her får du alligevel mine tips til at øge din gamle hunds livskvalitet:

Glem ikke oplevelserne i hverdagene

Når man har en seniorhund kan man opleve at de sommetider vælger at korte gåturene lidt ned. Det er helt fair, men det er vigtigt at du byder ind med andet der kan stimulere hunden. Det giver mentalt overskud og glæde til både dig og din hund. Tag et nyt sted hen og gå tur – en ny skov, med nye skønne dufte. På stranden måske. Arranger et møde med en god hundeven.

Gåturene bliver måske kortere med alderen, men så giv hunden lidt opgaver på turen. Mental stimulering er guld værd i alle aldre. Det kan være noget så simpelt som lige at smide lidt lækre godbider i skovkanten. Aktivering af sanserne stimulerer centre i hjernen som øger udskillelsen af livsvigtige hormonstoffer til organer og for den mentale sundhed.

Nogle træningspladser tilbyder også træning der er målrettet til den gamle hund. Min gamle hund er startet med rally træning igen. Jeg har en sød pige til at komme og træne med ham på mit eget rally hold, så jeg har føling med hvad han laver. Det er en stor hjælp for mig da der ikke altid er nok timer i døgnet. Oscar liver op når han er på træningspladsen og det er dejligt at se.

Vedligehold fysikken

Med alderen svinder muskulaturen måske en smule ind og det er vigtigt at du er opmærksom på at det ikke tager overhånd. Det er vigtigt at din hund får brugt kroppen så muskelmassen ikke svinder for meget ind. Hvis hunden mister for meget muskelmasse er der risiko for at skaderne begynder at dukke op. Og dem vil vi gerne være foruden.

På jeres gåture kan du koble nogle dogparkour øvelser – selvfølgelig skal du bruge din sunde fornuft så det er øvelser der er fysisk mulige for din hund. At gå op at bakke og ned af bakke er en nem og meget sund øvelse. Balance på træstammer eller lignende, hvor du støtter din hund i selen. En luftmadras hunden kan gå på udfordrer balancen og styrker kernemuskulaturen. Højt græs eller en tur i vandkanten fordrer høje benløft – og selvom det lyder simpelt gør det en stor forskel i vedligehold af muskelmassen.

Når det er sagt så er næste punkt meget vigtigt – inden du begynder på en masse øvelser er det vigtigt at hunden er blevet tjekket godt igennem. Dette for at undgå uhensigtsmæssige øvelser.

Hundemassage er uvurderligt til seniorhunden

En af fordommene som jeg jo hører omkring hundemassag er, at det kun er for gamle hunde. Og nej det er ikke kun for gamle hunde, men det er bestemt oplagt at tage sin gamle hund regelmæssigt til hundemassør. Udover at de blide berøringer gør at hormonet oxytocin udskilles så er der så mange fordele ved hundemassage som øger din hunds livskvalitet. Regelmæssige besøg hos hundemassøren sikrer også at du hele tiden har en finger på pulsen i forhold til status på din hund og du opdager eventuelle skader i meget god tid.

Og du vil kunne få foreslag til relevante øvelser der kan bidrage positivt til din hunds fysiske form.

Kostilskud og foder

Seniorhunden skal have et godt sammensat foder – nogle hunde har gavn af decideret senior foder, men det er ikke alle ældre hunde der kan klare sig på færre kalorier. Oscar er en af dem. Han får stadig det samme foder som de andre voksne hunde vi har – ellers taber han sig for meget og det er heller ikke hensigtsmæssigt.

Til gengæld får han hver dag kosttilskud målrettet den gamle hund. Jeg er meget glad for produkterne fra Svensk Djurapotek – dem kan du finde på dogsrus.dk. Oscar får Senior, der bidrager til hans sundhed og velbefindende samtidig med at det styrker hans immunforsvar. Ingredienserne er målrettet til at styrke ledbrusken og gøre leddene mere smidige og bevægelige. Der er komponenter der virker smertelindrende og antiinflammatorisk, men det er naturligvis ikke decideret smertebehandling. Kun let lindrende. Jeg bruger det i tablet form fordi Oscar med glæde spiser to tabletter om dagen – er du mere til pulverform kan det naturligvis også fås.

Gode olier er også en rigtig god ide. Jeg har valgt primært at fodre med laksefoder, så der er allerede et højt indhold af omega, men ellers er en lakseolie eller en koldpresset olie det oplagte valg.

Generelt så kan jeg kun sige at du skal nyde tiden med din gamle hund. Og er der dage hvor det måske er hyggeligere at ligge på sofaen og putte sammen – så gør det.

By |2018-09-02T17:10:15+02:00september 2nd, 2018|Hundemassage, Senior|0 Kommentarer

Share This Story!

Læg en kommentar

Go to Top