Hvilken hund skal jeg vælge?

Der findes op mod 400 forskellige hunderacer – fælles for dem alle er at de nedstammer fra ulven, men avlsarbejde igennem mange år har frembragt racer med forskellige udseender og egenskaber.

Derfor kan det også være svært at pinpointe hvilken hund du skal vælge, når du/I er kommet til den beslutning at familien skal udvides med endnu et familiemedlem. For ja – det er i bund og grund hvad du får: Et nyt familiemedlem.

Jeg vil ikke komme ind på beslutningsprocessen om hvorvidt man skal have hund eller ej. Det hører til et andet blogindlæg.

Men hvordan vælger du? Det vil jeg her komme med nogle gode råd til!

Udseende

Mange falder pladask for udseendet af en bestemt hund, men en hund er så meget mere end sit gode udseende og derfor bør udseendet være sekundært i forhold til de egenskaber racen har.

Størrelse

Hunde kommer i mange størrelser og faconer. Overvej hvilken størrelse der passer bedst til jer og jeres boligsituation. Man kan sagtens have en gran danois i en lejlighed, men det er måske ikke optimalt af have en kleiner münsterlænder i lejlighed. Det har intet med deres størrelse at gøre, men med deres temperament og krav til aktivering. Når du skal overveje størrelsen, er det i forhold til om I vil have hunden med overalt, størrelse på bil, udgifter til foder o.lign.

Pelspleje

Vil du bruge lang tid på at holde din hunds pels flot? Eller vil du gerne have minimal pelspleje? Hvis du vælger en hund med lang pels, så er det dit ansvar at pleje det hver eneste dag. Ellers risikerer du at der dannes plader i pelsen og det kan være smertefuldt for hunden. Vælger du en med kort hår skal den børstet engang imellem og pelsplejen er minimal. Kig på hvor lang tid du har om dagen til det.

Aktivering

Det er vigtigt at du overvejer hvor meget tid om dagen du har til aktivering af din kommende hund. Alle hunde skal aktiveres! Uanset race så skal din hund luftes flere gange dagligt og meget gerne til træning en eller flere gange om ugen. Nogle hunde har et større behov for aktivering end andre – fælles for dem alle er at de bliver dejligt trætte af at bruge deres hoveder og det bør du tage med i den daglige aktivering. Det er væsentligt at kigge på hvad man har avlet frem mod med den race du overvejer. Greyhounds er lavet til at løbe og derfor skal du selvfølgelig have mulighed for at aktivere dem ved dette. Støvere er geniale til spor og din hund vil elske at komme ud og gå spor eller lave søg. Hyrdehunde vil gerne hyrde og please deres ejere – så de er oplagte til positiv træning.

Temperament

Dette er nok en af de vigtigste overvejelser du skal gøre dig. For det er alfa omega at hundens temperament passer til dig eller jer som familie. Har du mod på en selvstændig hund? Eller en vogtende hund? Kan du tackle en hund der nemt stresser op? Er du alene eller har I små børn? Planlægger I børn?

Lyd

Alle hunde gør, men nogle hunde har meget lyd og gør i tide og utide – bor du i lejlighed eller rækkehus er det værd at tage med om det er en race der har tendens til at gø. For nogle racer ligger det som instinkt at gø og instinkter er umulige at ændre synderligt meget på.

Hvilken hund skal jeg vælge test

Du kan finde flere sider med test, der kan hjælpe med at pejle dig ind på nogle racer der kunne være perfekte til dig – det er min anbefaling at du bruger Dansk Kennel Klubs test og når du får resultatet af den, så går du i gang med at læse om racerne én for én. Optimalt set venter du med at kigge billeder, men det ved jeg jo godt at man ikke kan lade være med.

Men læs om racerne og vælg måske 3 ud, som er interessante for dig og så kontakter du opdrættere af racen og hører om du må komme på besøg og se deres hunde og snakke med dem. Jeg kan anbefale dig at snakke med flere og gerne besøge flere også. På den måde kan du stille og roligt komme nærmere på hvilken hund du skal vælge.

Jeg håber du har fået lidt inspiration til hvordan du vælger din kommende hund og ellers er du altid mere end velkommen til at kontakte mig for råd og vejledning.

Dogsrus.dk er ejet af Louise Nørgaard, der har mange års erfaring med hunde
Dogsrus.dk er ejet af Louise Nørgaard, der har mange års erfaring med hunde
Dogsrus.dk er ejet af Louise Nørgaard, der har mange års erfaring med hunde