Jeg får mange henvendelser fra hundeejere, der desværre har en lydsensitiv hund. En lydsensitivitet kan bunde i mange lyde, men nytårsangst dominerer.

Ofte så glemmer man i løbet af året at nytårsaften er et helvede for hunden og derfor er der mange hundeejere der desværre kommer for sent i gang med at træne.

Det er nu du skal igang.

Jeg vil dog sige at hvis du har en lydsensitiv hund eller en hvalp/unghund der skal opleve nytårsaften for første gang, så ville jeg personligt anbefale dig at tage så langt ud på landet eller ud til vandet væk fra nytårslarmen.

Jo mindre din hund udsættes for nytårslarm jo bedre!

Rent fysiologisk sker der mange processer når din hund bliver bange – den stressform din hund oplever er negativ. Følelsen bag er angst og det kan være så slemt at din hund rent faktisk tror den er ved at dø.

Forestil dig at være så bange for noget!

Træningen er ikke svær og uoverskuelig!

Du skal i gang med at træne lyde med din hund. Og det er faktisk ikke så svært… Hele pointen er at lydene primært kommer når din hund er i gang med noget den synes er fantastisk. Det kan være at hunden er i gang med at spise, søge foder, lege med yndlingsbamsen eller ja noget andet som hunden elsker.

Og mens din hund er igang med noget hyggeligt og lækkert høres lydende i baggrunden.

Din hund stopper det den er i gang med og kigger på dig. Er der noget at være bekymret over?

Nej!

Du minder bare hunden om hvad I var i gang med. Ikke noget med at ynke hunden eller på nogen måde bekræfte at den lyd er lige kom er farlig. For det er den ikke.

Og det som mange gør galt – og som jeg også selv har gjort er at gøre ovenstående i den gale rækkefølge.

Lyden kommer og jeg skynder mig at smide foder på gulvet. Hunden når at blive stresset. Det sympatiske nervesystem når at slå ind og hvis din hund er meget utryg så er det slet ikke sikkert den er istand til at spise det foder du har smidt. Nogle vil sige at du på denne måde forstærker/belønner den negative følelse som hunden har – det gør du ikke. Og hvis det er en lyd du ikke er forberedt på og dette er din go-to løsning så skal du heller ikke føle at du gør noget forkert. Men vær opmærksom på om din hund spiser – hvis ikke så er det nok fordi adrenalinen er steget i kroppen.

Når du træner skal I være i gang med noget godt/hyggeligt/lækkert når lyden kommer.

Nu her når I går i gang med at træne så skal lydene være meget lave. Gradvist skal du så øge styrken af lyden. Og på sigt vil din hund forhåbentlig kunne nå til et punkt hvor den har et tåleligt forhold til lyde.

Du skal sætte ind nu og du skal fortsætte med at træne hele året. Kun på den måde kan du komme nærmere en hund der er ligeglad med lyde.

Og hvis du ikke gør noget, men bare lader stå til. Eller måske symptombehandler og doper din hund. Ja så risikerer du altså at få en hund som overføre angsten for fyrværkeri til torden og senere til regn… og senere til blæst…. Og måske en dag sidder du med en hund der er panisk angst for knitrende plastikposer. Lydangst eskalerer meget nemt.

Så kan vi diskutere hvor rart et hundeliv det så er…

Træningsplan

1: Brug youtube til at træne lyde med. Skru lyden helt ned(!) Du skal nærmest ikke kunne høre den selv. Ikke i dag. Jeg kan anbefale disse: https://www.youtube.com/watch?v=AINzMizjDvw 

https://www.youtube.com/watch?v=HmGlA7U6f-w

https://www.youtube.com/watch?v=0E4haJHYUJw

2: Lad videoen køre på forskellige tidspunker i løbet af dagen. Når din hund hygger sig og er glad.

  • Lad videoen køre når din hund spiser. Server maden for din hund og start for videoen mens den spiser.
  • Lad videoen køre når I leger med yndlingsbamsen
  • Lad videoen køre når din hund får en lækker frossen kong
  • Lad din telefon afspille lydende når I går tur
  • Husk at lydene skal starte når hunden er igang med noget sjovt

HUSK! Du skal have den så lavt at du næsten ikke kan høre det.

Andre gode ideer er at lave skramlekasser og lade hunden vælte vandflasker osv. Så hunden er aktiv og selv fremprovokerer lydende.

Hund dæmpende signaler stress lydangst dogsrus.dk